luni, 12 ianuarie 2009

Bucuresti, ce megaloman esti!

Dimbovita Center – un proiect megalomanic, care pe hirtie arata extraordinar si la prima vedere iti ia ochii: un spatiu enorm cu de toate: mall, cladiri de birouri, spatii verzi, chiar si o roata spectaculoasa de la inaltimea careia ai putea privi Bucurestiul.

La o analiza mai profunda, s-ar descoperi ca lucrurile nu sint deloc atit de roz si “verzi” cum le prezinta proiectul pe hirtie. Cel putin nu pt cei care cred in dezvoltare urbana sustenabila, sau in planuri de reformare a spatiilor urbane gindite pe termen lung.

Care sint de fapt beneficiile bucuresteanului de rind? Analizat dincolo de planurile spectaculoase servite pe hirtie, devine clar ca proiectul nu serveste nevoilor reale ale cetatenilor bucuresteni.


Sa vedem de ce!

4 comentarii:

  1. de 20 de ani e cel mai mare hotel de boschetari din lume, pot s-o faca si bordel dupa parerea mea, eu as fi semnat o petitie ca sa fie data pe gratis mai repede

    RăspundețiȘtergere
  2. acolo trebuia facut ceva, era o grota in centrul orasului, este clar ca o sa blocheze traficul in zona, dar care este solutia? sa se faca numai proiecte mici pina cand infrastructura si mai ales educatia oamenilor se va imbunatati?
    daca majoritatea oamenilor din bucuresti (ca nu toti sunt bucuresti, desi se considera astfel) aleg sa mearga cu masina si pentru 2 km (probabil pentru ca memoria transportului necomfortabil cu caruta este inca proaspata in mintea lor)este absolut normal ca traficul sa se blocheze. Proiectele astea se fac pentru ca sunt rentabile, pentru ca majoritatea va fi fericita.
    un trafic imposibil nu va creste deact apetitul pentru hamburgeri si produse zara al vizitaorilor, problema nu e proiectul in sine care nu este unul rau.

    RăspundețiȘtergere
  3. din pacate, sint foarte multi oameni care considera ca proiectul este de fapt ok, si asta pentru ca inca nu ne-am obisnuit sa gindim pe termen lung, ci doar sa ne repezim cu capul inainte si sa luam de-a gata si de-a bune ofertele tentante ale "progresului".

    imi pare rau, ceea ce "este absolut normal" pentru tine ( respectiv blocarea traficului), nu este absolut normal si pentru altii.

    in plus, la mijloc fiind un parteneriat public-privat, ar trebui sa ne priveasca si pe noi cetatenii ( platitori de taxe) ce anume se va cladi acolo.

    poate ca unii dintre cetateni ar dori ca spatiul sa fie folosit in alt fel. cum am dat deja exemplu, spre a se amenaja o baza sportiva publica, sau gradini de vara, sau un complex de muzee moderne.

    faptul ca trebuie sa se contruiasca ceva in locul acelei "grote" nu inseamna ca prima propunere venita este si cea mai buna si ca trebuie acceptata cu bratele deschise doar pt ca se face ceva acolo. din punctul nostru de vedere, este doar o iluzie.

    efectele in timp ale acestei monstruozitati frumos ambalate vor fi mult mai grave decit avantajele sclipicioase cu care complexul a sedus (deja) bucurestenii.

    majoritatea va fi fericita? dar de fapt tu unde te plasezi? faci parte din aceasta majoritate? sau cum?

    RăspundețiȘtergere
  4. @santier minat

    Risc si eu un raspuns. Da, dupa cum spunea si Skarlatache majoritatea va fi fericita. Ai fost cumva in ultima vreme in vreunul din mall-urile din bucuresti? Ai vazut cat de pline sunt, cum lumea se simte bine acolo, cum au devenit locuri de socializare? Ok, du-te pe urma la Cinemateca, pe Eforie (ca acolo se dau filme mai vechi), ce o sa vezi? Pustiu (poate doar filmele lui Tarkovski sa mai atraga niste studenti de pe la ASCOR). Du-te in centru, sambata seara, langa Muzeul de Arta. Ce vezi? Pustiu pe trotuare, si oameni in masini care se indreapta spre mall-uri. Deci, da, majoritatea vrea mall-uri si, cum traim intr-o democratie, binele majoritatii este binele absolut.

    RăspundețiȘtergere